Julkaisut

Alkutuotanto

Simojoki A, Stoddard F. (2025). Palkokasvien viljelyn haasteet ja ratkaisut. Puutarha & kauppa 4/2025, s. 14–15. Linkki julkaisuun.

Simojoki A, Stoddard F, Huhdanmäki T. (2025). Vihannes vai palkovilja – viljelytapa on eri. Puutarha & kauppa 3/2025, s. 22–23. Linkki julkaisuun.

Simojoki A, Stoddard F. (2024). Palkokasvit tarjoavat uusia viljelymahdollisuuksia. Puutarha & kauppa 19/2024, s. 12–13. Linkki julkaisuun.

Lamminen, M, Halmemies-Beauchet-Filleau, A, Pétursdóttir, AH, Qin, N, Desnica, N, Bell, L, Gunlaugsdóttir, H, Honkanen, A, Kokkonen, T, Stergiadis, S & Vanhatalo, A. (2025). Effects of protein source and seaweed supplementation on mineral intake, milk mineral concentrations, and iodine transfer efficiency from feed to milk in lactating dairy cows. Journal of Dairy Science (in press). https://doi.org/10.3168/jds.2025-26779

Leg4Life-hankkeen politiikkasuosituksia 2: Palkokasvien viljely ruoaksi ja rehuksi vahvistaa ruokaturvaa ja huoltovarmuutta
Lue tästä koko politiikkasuositus
Katso tästä politiikkasuosituksen julkistustilaisuuden tallenne (katsottavissa 24.11.2024 asti)

Julkaistu 7.11.2024.

Näin edistämme palkokasvien viljelyä ja vahvistamme kotimaista ruoantuotantoa:

1. Moninkertaistamme palkokasvien tuotannon Suomessa. Palkokasvien viljely vähentää teollisten typpilannoitteiden eli väkilannoitteiden tarvetta ja korvaa siten ulkomaisia tuotantopanoksia. Palkokasvien hyödyntäminen kasvinvuorotuksessa ja kasviproteiinin tuottaminen vahvistavat omavaraista kotimaista ruoantuotantoa.

2. Korvaamme tuontivalkuaisen kotimaisilla palkokasvirehuilla. Kotimaisiin rehuihin ja tuotantopanoksiin perustuva kotieläintuotanto varmistaa ruokaturvaa Suomen pohjoisissa tuotanto-olosuhteissa.

3. Luomme pitkäjänteisiä kannustimia ja työkaluja palkokasvien viljelyyn. Palkokasvien viljely vaatii pitkäjänteistä tuotantoa tukevaa politiikkaa ja uusia työkaluja viljelijöiden tietotarpeisiin ja tuotannon riskienhallintaan.

Lähteitä ja lisää aiheesta / Sources and further information about the topic:
– Korhonen K, Mäki M, Muilu T. (2023). Tuottajien näkökulmia palkokasvin viljelyyn Suomessa. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 18/2023. 34 s. Luonnonvarakeskus. Linkki julkaisuun.
– Pitkänen O, Halmemies-Beauchet-Filleau A, Räisänen SE, Jaakkola S, Kokkonen T, Vanhatalo A. (2023). Processed fava bean as a substitute for rapeseed meal with or without rumen-protected methionine supplement in grass silage-based dairy cow diets. Journal of Dairy Science 106(5) 3217- 3232. Linkki julkaisuun.
– Reckling M, Döring TF, Bergkvist G, Stoddard FL, Watson CA, Seddig S, Chmielewsk, F-M, Bachinger J. (2018). Grain legume yields are as stable as other crops in long-term experiments across northern Europe. Agronomy for Sustainable Development 38: 63. Linkki julkaisuun.
– Räisänen SE, Kuoppala K, Rissanen P, Halmemies-Beauchet-Filleau A, Kokkonen T, Vanhatalo A. (2023). Effects of forage and grain legume-based silages supplemented with faba bean meal or rapeseed expeller on lactational performance, nitrogen utilization, and plasma amino acids in dairy cows. Journal of Dairy Science 106(10) 6906-6920. Linkki julkaisuun.
– Van Loon MP, Alimagham A, Pronk A, Fodor N, Ion V, Kyvoshein O, Kryvobok O, Marrou H, Mihail R, Mínguez M, Pulina A, Reckling M, Rittler L, Roggero PP, Stoddard FL, Topp CFE, Van der Wel J, Watson CA, Van Ittersum MK. (2023). Grain legume production in Europe for food, feed and meat-substitution. Global Food Security 39: 100723. Linkki julkaisuun.
– Watson CA, Reckling M, Preissel S, Bachinger J, Bergkvist G, Kuhlman T, Lindström K, Nemecek T, Topp CFE, Vanhatalo A, Zander P, Murphy-Bokern D, Stoddard FL. (2017). Grain legume production and use in European agricultural systems. Advances in Agronomy 144: 235-303. Linkki julkaisuun



Räisänen, SE., Kuoppala, K., Rissanen, P., Halmemies-Beauchet-Filleau, A., Kokkonen, T. & Vanhatalo, A. (2023). Effects of forage and grain legume-based silages supplemented with faba bean meal or rapeseed expel-ler on lactational performance, nitrogen utilization, and plasma amino acids in dairy cows. Journal of Dairy Science 106:6903–6920. https://doi.org/10.3168/jds.2022-22997

Rinne, M. Kuoppala, K., Ahvenjärvi, S. & Vanhatalo, A. (2023). Effects of faba bean, blue lupin and rapeseed meal supplementation on amino acid metabolism of dairy cows fed grass silage-based diets. Animal 17: 100871. https://doi.org/10.1016/j.animal.2023.100871

Pitkänen, O., Sigurðardóttir, Þ. H., Halmemies-Beauchet-Filleau, A., Rissanen, P., Lamminen, M., Kokkonen, T. & Vanhatalo, A. (2024). Milk production and methane emissions of cows fed either grass or red clover-grass silage. 30th General Meeting of the European Grassland Federation, Leeuwarden, The Netherlands 9-13 June 2024. Grassland Science in Europe, Vol. 27, 3 p.

Pitkänen, O., Halmemies-Beauchet-Filleau, A., Räisänen, SE., Jaakkola, S., Kokkonen, T. & Vanhatalo, A. (2023). Processed fava bean as a substitute for rapeseed meal with or without rumen-protected methionine supplement in grass silage-based dairy cow diets. Journal of Dairy Science 106:3217–3232. https://doi.org/10.3168/jds.2022-22897

Ratkaisuja Suomen ruokastrategiaan. FOOD-ohjelman tietopaketti päättäjille.
Lue tästä koko tietopaketti

Julkaistu syyskuu 2023.

Tietopaketissa käsiteltävät teemat:

1. Kotimaisen alkutuotannon kannattavuus elintarvikeketjussa

2. Proteiiniomavaraisuus

3. Lannoiteravinteet: siirtyminen kiertotalouteen

4. Luonnon monimuotoisuus ruokakysymyksenä

5. Hiilensidonta kivennäismaapeltoihin

6. Turvepeltokysymys

7. Terveellisen ja kestävän ravitsemuksen suositukset

8. Oikeudenmukainen ruokamurros

9. Riittääkö maatalouspolitiikka vai tarvitaanko ruokastrategia