Julkaisut

Politiikkasuositukset ja lausunnot

Leg4Life-hankkeen politiikkasuosituksia 3: Palkokasvien syöminen edistää terveyttä ja kestävyyttä
Lue tästä koko politiikkasuositus

Julkaistu 20.8.2025.

Näin edistät palkokasvien käyttöä, väestön terveyttä ja ruokavalioiden kestävyyttä:

1. Syö enemmän palkokasveja, tavoitteena desi päivässä. Osana päivittäistä ruokavaliota palkokasvit ehkäisevät elintapasairauksia ja edistävät terveyttä, ympäristön kestävyyttä ja huoltovarmuutta.

2. Laajenna terveellisten ja maittavien palkokasvituotteiden valikoimaa. Palkokasvien monipuolinen käyttö raaka-aineina ja laaja valikoima
eri käyttötarkoituksiin sopivia palkokasvituotteita edesauttavat palkokasvien päätymistä yhä useamman lautaselle.

3. Helpota erilaisiin palkokasviruokiin tutustumista ja arkeen juurtumista. Kuluttajat ja ruokapalvelut tarvitsevat palkokasveja monipuolisesti hyödyntäviä, helppoja ja maukkaita pääruoka- ja lisukereseptejä lisätäkseen niiden käyttöä.

Lähteitä ja lisää aiheesta / Sources and further information about the topic:
– Bäck S, Päivärinta E, Pellinen T, Itkonen ST, Lehtovirta M, Erkkola M, Kaartinen NE, Männistö S, Pajari AM. (2025). Nutritional and health benefits of a partial substitution of red and processed meat with non-soy legumes: a 6-week randomized controlled trial in healthy working-age men. European Journal of Nutrition. Linkki julkaisuun.
– Jouppila K, Kariluoto S, Konttinen H, Vahvaselkä M. (2025). Miten edistetään palkokasvien käyttöä? Puutarha & Kauppa, 5, 26–27. Linkki julkaisuun.
– Kaartinen NE, Tapanainen H, Maukonen M, Päivärinta E, Valsta L, Itkonen S, Pajari AM, Männistö S. (2023). Partial replacement of red and processed meat with legumes – a modelling study of the impact on nutrient intakes and nutrient adequacy on the population level. Public Health Nutrition, 26(2), 303–314. Linkki julkaisuun.
– Kantanen KA, Chamlagain B, Succi V, Seppänen STM, Edelmann M, Siitonen A, Kemppinen LK, Kemppinen A, Kangas MH, Varmanen P, Piironen V, Jouppila K. (2024). Fermentation of faba bean flour as a pre-treatment in high-moisture extrusion for simultaneous fortification of vitamin B12 and reduction of raffinose oligosaccharides in meat analogues. Future Foods, 10, 100518. Linkki julkaisuun.
– Kuosmanen S, Korhonen K, Pajari AM, Konttinen H. (2025). Enabled to eat more plant proteins? Capabilities, opportunities, and motivations related to increasing pulse and pulse-based product consumption across consumer groups. Food Quality and Preference, 126, 105388. Linkki julkaisuun.
– Lehto E, Korhonen K, Muilu T, Konttinen H. (2023). How do values relate to the consumption of meat and dairy products and their plant-based alternatives? Food Quality and Preference, 106, 104804. Linkki julkaisuun.
– Pajari AM, Bäck S, Kaartinen N. (2025). Palkokasveista terveyttä ihmiselle ja planeetalle. Puutarha & Kauppa, 7, 28–29. Linkki julkaisuun.
– Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. (2024) Kestävää terveyttä ruoasta – kansalliset ravitsemussuositukset 2024. Linkki julkaisuun.
– Wang Y, Tuccillo F, Lampi A-M, Knaapila A, Pulkkinen M, Kariluoto S, Coda R, Edelmann M, Jouppila K, Sandell M, Piironen V, Katina K. (2022). Flavor challenges in extruded plant-based meat alternatives: A review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 21, 2898–2929. Linkki julkaisuun.
– Leg4Life-hanke ja Marttaliitto (2022). Papuja pöytään pallon parhaaksi. Papureseptivihko. Linkki julkaisuun.



[In English below]

Leg4Life-hankkeen politiikkasuosituksia 2: Palkokasvien viljely ruoaksi ja rehuksi vahvistaa ruokaturvaa ja huoltovarmuutta
Lue tästä koko politiikkasuositus

Julkaistu 7.11.2024.

Näin edistämme palkokasvien viljelyä ja vahvistamme kotimaista ruoantuotantoa:

1. Moninkertaistamme palkokasvien tuotannon Suomessa. Palkokasvien viljely vähentää teollisten typpilannoitteiden eli väkilannoitteiden tarvetta ja korvaa siten ulkomaisia tuotantopanoksia. Palkokasvien hyödyntäminen kasvinvuorotuksessa ja kasviproteiinin tuottaminen vahvistavat omavaraista kotimaista ruoantuotantoa.

2. Korvaamme tuontivalkuaisen kotimaisilla palkokasvirehuilla. Kotimaisiin rehuihin ja tuotantopanoksiin perustuva kotieläintuotanto varmistaa ruokaturvaa Suomen pohjoisissa tuotanto-olosuhteissa.

3. Luomme pitkäjänteisiä kannustimia ja työkaluja palkokasvien viljelyyn. Palkokasvien viljely vaatii pitkäjänteistä tuotantoa tukevaa politiikkaa ja uusia työkaluja viljelijöiden tietotarpeisiin ja tuotannon riskienhallintaan.


Recommendations of the Leg4Life project 2: Cultivation of legumes for food and feed strengthens the security of the whole food chain
Click here to read the whole policy brief

Published 9.9.2025

This is how we will promote the cultivation of legumes and strengthen Finnish food production:

1. We will increase legume production in our food system. The cultivation of nitrogen-fixing legumes reduces the need for using synthetic nitrogen fertiliser, thus replacing imported inputs. The use of legumes in crop rotations and the production of plant proteins strengthen the self-sufficiency of local food production.

2. We will replace imported protein with home-grown legume feeds. Livestock production based on domestic feed and inputs ensures food security in northern food production conditions.

3. We will create long-term incentives and tools for the production of legumes. The cultivation of legumes requires policies that support long-term production along with new tools for farmers’ educational needs and for the management of production risks.

Lähteitä ja lisää aiheesta / Sources and further information about the topic:
– Korhonen K, Mäki M, Muilu T. (2023). Tuottajien näkökulmia palkokasvin viljelyyn Suomessa. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 18/2023. 34 s. Luonnonvarakeskus. Linkki julkaisuun.
– Pitkänen O, Halmemies-Beauchet-Filleau A, Räisänen SE, Jaakkola S, Kokkonen T, Vanhatalo A. (2023). Processed fava bean as a substitute for rapeseed meal with or without rumen-protected methionine supplement in grass silage-based dairy cow diets. Journal of Dairy Science 106(5) 3217- 3232. Linkki julkaisuun.
– Reckling M, Döring TF, Bergkvist G, Stoddard FL, Watson CA, Seddig S, Chmielewsk, F-M, Bachinger J. (2018). Grain legume yields are as stable as other crops in long-term experiments across northern Europe. Agronomy for Sustainable Development 38: 63. Linkki julkaisuun.
– Räisänen SE, Kuoppala K, Rissanen P, Halmemies-Beauchet-Filleau A, Kokkonen T, Vanhatalo A. (2023). Effects of forage and grain legume-based silages supplemented with faba bean meal or rapeseed expeller on lactational performance, nitrogen utilization, and plasma amino acids in dairy cows. Journal of Dairy Science 106(10) 6906-6920. Linkki julkaisuun.
– Van Loon MP, Alimagham A, Pronk A, Fodor N, Ion V, Kyvoshein O, Kryvobok O, Marrou H, Mihail R, Mínguez M, Pulina A, Reckling M, Rittler L, Roggero PP, Stoddard FL, Topp CFE, Van der Wel J, Watson CA, Van Ittersum MK. (2023). Grain legume production in Europe for food, feed and meat-substitution. Global Food Security 39: 100723. Linkki julkaisuun.
– Watson CA, Reckling M, Preissel S, Bachinger J, Bergkvist G, Kuhlman T, Lindström K, Nemecek T, Topp CFE, Vanhatalo A, Zander P, Murphy-Bokern D, Stoddard FL. (2017). Grain legume production and use in European agricultural systems. Advances in Agronomy 144: 235-303. Linkki julkaisuun



Ratkaisuja Suomen ruokastrategiaan. FOOD-ohjelman tietopaketti päättäjille.
Lue tästä koko tietopaketti

Julkaistu syyskuu 2023.

Tietopaketissa käsiteltävät teemat:

1. Kotimaisen alkutuotannon kannattavuus elintarvikeketjussa

2. Proteiiniomavaraisuus

3. Lannoiteravinteet: siirtyminen kiertotalouteen

4. Luonnon monimuotoisuus ruokakysymyksenä

5. Hiilensidonta kivennäismaapeltoihin

6. Turvepeltokysymys

7. Terveellisen ja kestävän ravitsemuksen suositukset

8. Oikeudenmukainen ruokamurros

9. Riittääkö maatalouspolitiikka vai tarvitaanko ruokastrategia


Leg4Life ja Just food -hankkeiden yhteinen politiikkasuositus: Ruokavaliot ovat osa terveys- ja ympäristöhaasteiden ratkaisua – uudistuvat ravitsemussuositukset kaikkien käyttöön
Lue tästä koko politiikkasuositus

Julkaistu 12.9.2023.

Suosituksemme päättäjille, kansanterveyden edistäjille ja ruoka-alan toimijoille:

1. Uudistuvat kansalliset ravitsemussuositukset otetaan kestävän ruoka- ja ravitsemuspolitiikan perustaksi

2. Ruokavalioiden muutoksia tuetaan laajalla keinovalikoimalla

3. Ravitsemusta seurataan kaikissa väestöryhmissä



CLC Statement to the European Commission: Co-benefits of healthy food on public health and climate – drastic actions neede to promote sustainable dietary choices
Click here to read the whole policy brief

Published 26.6.2023

In this paper, a group of scientists from the Finnish Institute for Health and Welfare (THL), the University of Helsinki, and the Finnish Environment Institute (SYKE), at the request of CLC, present their recommendations of the actions required to move towards a more environmentally friendly and healthy food system. These recommendations provide guidelines for the development of legislation towards a more environmentally friendly and healthy food system. This shift is essential for climate change mitigation and the well-being of societies.

Recommendations:

  • Re-direct incentives towards food that promotes both public health and climate change mitigation (e.g. plant proteins and plant-based food)
  • Direct public and private investments to support the building of novel, sustainable and health-promoting value chains in food systems
  • Scrap environmentally unsustainable agricultural subsidies whilst simultaneously supporting primary producers in the transition
  • Ensure that food procurement criteria for food services (e.g. school and other catering) include and prioritise health and sustainability
  • Standardise health and environmental labelling of food products

Policy recommendations:

  • Re-structure incentives in the agricultural sector in the EU to better financially support sustainable food production, and thus help increase the affordability, accessibility and availability of healthy, nutritious and environmentally friendly food.
  • Market-based solutions can help create financially and sustainably viable agricultural system. Efficient carbon pricing and transparent marketplace for carbon sinks are needed to supporting farmers and society to decarbonize the food system.
  • Support technology and research development in the agricultural sector (e.g. vertical farming, plant-based protein, cell-based agriculture) to assist actors in the supply chain of sustainable food production.
  • The new CAP implementation period for 2025 onwards should support and promote increasing carbon sinks and storages, help reduce emissions in the agricultural sector and reduce the land use requirements. It is particularly important to ensure alignment with EU Sustainable Finance Taxonomy in the future.


[In English below]

Leg4Life-hankkeen politiikkasuosituksia 1: Kotimaiset palkokasvit edistävät kestävää ruokajärjestelmää
Lue tästä koko politiikkasuositus

Julkaistu 17.5.2023.

Näin tuet palkokasvien arvoketjua ja edistät siirtymää kestävään ruokajärjestelmään:

1. Luo palkokasvien hyödyntämiselle suosiolliset olosuhteet. Palkokasvit auttavat Suomea kestävyystavoitteiden saavuttamisessa pienentämällä ruokajärjestelmän haitallisia ympäristövaikutuksia. 

2. Paranna palkokasvien viljelyn ja käytön mahdollisuuksia. Palkokasvien viljely Suomessa vähentää riippuvuutta ulkomailta tuodusta kasviproteiinista ja typpeä sisältävistä lannoitteista. Investoiminen kasvavaan alaan tuottaa taloudellista hyvinvointia. 

3. Lisää palkokasvien osuutta ruokavaliossa. Punaisen ja prosessoidun lihan osittainen korvaaminen palkokasveilla auttaa parantamaan ruokavalion kestävyyttä sekä terveyden että ympäristön näkökulmasta.


Recommendations of the Leg4Life Project 1: Legumes contribute to a sustainable food system
Click here to read the whole policy brief

Published 21.8.2023.

This is how you can support the legume value chain and promote the transition to a sustainable food system:

1. Create favourable conditions for utilising legumes. Leguminous plants help the European Union achieve its sustainability objectives by reducing the adverse environmental impacts of the food system.

2. Improve the opportunities for legume cultivation and use. The cultivation of legumes in Europe reduces dependence on nitrogen-containing fertilisers and plant proteins imported from outside the European Union. Investing in a growing sector produces economic well-being.

3. Increase the dietary consumption of legumes. Partial replacement of red and processed meat with legumes helps to improve dietary sustainability from the perspective of both health and environment.

Lähteitä ja lisää aiheesta / Sources and further information about the topic:
– Kaartinen NE, Tapanainen H, Maukonen M, Päivärinta E, Valsta L, Itkonen S, Pajari AM, Männistö S. (2023). Partial replacement of red and processed meat with legumes – a modelling study of the impact on nutrient intakes and nutrient adequacy on the population level. Public Health Nutrition, 26(2), 303–314. Link to the publication.
– Kaljonen M, Ott A, Huttunen S, Kuusela AJ, Lonkela A. (2021). Policy mixes for more vital legume value chains: Evaluation across competing policy frames. The International Journal of Sociology of Agriculture and Food, 27(2), 1–21. Link to the publication.
– Korhonen K, Mäki M, Muilu T. (2023). Tuottajien näkökulmia palkokasvien viljelyyn Suomessa. [Producers’ perspectives on legume farming in Finland]. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 18/2023. Luonnonvarakeskus. Link to the publication.
– Leg4Life-hanke. (2019–). Papuja pallon parhaaksi -yleisöluentosarja. Tallenteet katsottavissa Leg4Lifen YouTube-kanavalla.
– Pajari AM. (2018). Pihvin korvaaminen pavuilla – täytyykö meidän ja pystymmekö me? Tieteessä tapahtuu, 36(5), 3–7. Link to the publication.
– Pitkänen O, Halmemies-Beauchet-Filleau A, Räisänen S, Jaakkola S, Kokkonen T, Vanhatalo A. (2023). Processed fava bean as a substitute for rapeseed meal with or without rumen-protected methionine supplement in grass silage-based dairy cow diets. Journal of Dairy Science, 106(5), 3217–3232. Link to the publication.
– Valsta L, Kaartinen NE, Tapanainen H, Männistö S, Sääksjärvi K (toim.). (2018). Ravitsemus Suomessa – FinRavinto 2017 -tutkimus. [Nutrition in Finland – The National FinDiet 2017 Survey]. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Link to the publication.
– Watson CA, Reckling M, Preissel S, Bachinger J, Bergkvist G, Kuhlman T, Lindström K, Nemecek T, Topp CFE, Vanhatalo A, Zander P, Murphy-Bokern D, Stoddard FL. (2017). Grain legume production and use in European agricultural systems. Advances in Agronomy, 144, 235–303. Link to the publication.
– Ympäristöministeriö. (2020). Kestävä elvytys kohti koronakriisistä toipuvaa, menestyvää ja ekologisesti kestävää Suomea. Link to the publication.