
Julkaisut
Näytä hankkeen julkaisuja
Julkaisutyypin mukaan
Teeman mukaan
Palkokasvien prosessointi
Jouppila K, Kariluoto S, Konttinen H, Vahvaselkä M. (2025). Miten edistetään palkokasvien käyttöä. Puutarha & kauppa 5/2025, s. 26–27. Linkki julkaisuun.
Siitonen A, Edelmann M, Olin M, Jouppila K, Piironen V, & Kariluoto S. (2025). Bioaccessibility of thiamin, riboflavin, niacin, and folate in legume matrices. Food Chemistry 492: 145564. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2025.145564
Wang Y, Tuccillo F, Niklander K, Livi G, Siitonen A, Pöri P, Edelmann M, Sawadogo-Lingani H, Maina NH, Jouppila K, Lampi A-M, Sandell M, Piironen V, Honkapää K, Sözer N, Coda R, Knaapila A & Katina K. (2023). Masking off-flavors of faba bean protein concentrate and extrudate: the role of in situ and in vitro produced dextran. Food Hydrocolloids 150: 109692. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2023.109692
Leg4Life-hankkeen politiikkasuosituksia 3: Palkokasvien syöminen edistää terveyttä ja kestävyyttä
Lue tästä koko politiikkasuositus
Julkaistu 20.8.2025.
Näin edistät palkokasvien käyttöä, väestön terveyttä ja ruokavalioiden kestävyyttä:
1. Syö enemmän palkokasveja, tavoitteena desi päivässä. Osana päivittäistä ruokavaliota palkokasvit ehkäisevät elintapasairauksia ja edistävät terveyttä, ympäristön kestävyyttä ja huoltovarmuutta.
2. Laajenna terveellisten ja maittavien palkokasvituotteiden valikoimaa. Palkokasvien monipuolinen käyttö raaka-aineina ja laaja valikoima
eri käyttötarkoituksiin sopivia palkokasvituotteita edesauttavat palkokasvien päätymistä yhä useamman lautaselle.
3. Helpota erilaisiin palkokasviruokiin tutustumista ja arkeen juurtumista. Kuluttajat ja ruokapalvelut tarvitsevat palkokasveja monipuolisesti hyödyntäviä, helppoja ja maukkaita pääruoka- ja lisukereseptejä lisätäkseen niiden käyttöä.
Lähteitä ja lisää aiheesta / Sources and further information about the topic:
– Bäck S, Päivärinta E, Pellinen T, Itkonen ST, Lehtovirta M, Erkkola M, Kaartinen NE, Männistö S, Pajari AM. (2025). Nutritional and health benefits of a partial substitution of red and processed meat with non-soy legumes: a 6-week randomized controlled trial in healthy working-age men. European Journal of Nutrition. Linkki julkaisuun.
– Jouppila K, Kariluoto S, Konttinen H, Vahvaselkä M. (2025). Miten edistetään palkokasvien käyttöä? Puutarha & Kauppa, 5, 26–27. Linkki julkaisuun.
– Kaartinen NE, Tapanainen H, Maukonen M, Päivärinta E, Valsta L, Itkonen S, Pajari AM, Männistö S. (2023). Partial replacement of red and processed meat with legumes – a modelling study of the impact on nutrient intakes and nutrient adequacy on the population level. Public Health Nutrition, 26(2), 303–314. Linkki julkaisuun.
– Kantanen KA, Chamlagain B, Succi V, Seppänen STM, Edelmann M, Siitonen A, Kemppinen LK, Kemppinen A, Kangas MH, Varmanen P, Piironen V, Jouppila K. (2024). Fermentation of faba bean flour as a pre-treatment in high-moisture extrusion for simultaneous fortification of vitamin B12 and reduction of raffinose oligosaccharides in meat analogues. Future Foods, 10, 100518. Linkki julkaisuun.
– Kuosmanen S, Korhonen K, Pajari AM, Konttinen H. (2025). Enabled to eat more plant proteins? Capabilities, opportunities, and motivations related to increasing pulse and pulse-based product consumption across consumer groups. Food Quality and Preference, 126, 105388. Linkki julkaisuun.
– Lehto E, Korhonen K, Muilu T, Konttinen H. (2023). How do values relate to the consumption of meat and dairy products and their plant-based alternatives? Food Quality and Preference, 106, 104804. Linkki julkaisuun.
– Pajari AM, Bäck S, Kaartinen N. (2025). Palkokasveista terveyttä ihmiselle ja planeetalle. Puutarha & Kauppa, 7, 28–29. Linkki julkaisuun.
– Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. (2024) Kestävää terveyttä ruoasta – kansalliset ravitsemussuositukset 2024. Linkki julkaisuun.
– Wang Y, Tuccillo F, Lampi A-M, Knaapila A, Pulkkinen M, Kariluoto S, Coda R, Edelmann M, Jouppila K, Sandell M, Piironen V, Katina K. (2022). Flavor challenges in extruded plant-based meat alternatives: A review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 21, 2898–2929. Linkki julkaisuun.
– Leg4Life-hanke ja Marttaliitto (2022). Papuja pöytään pallon parhaaksi. Papureseptivihko. Linkki julkaisuun.
Knaapila, A., Kantanen, K. A., Ramos-Diaz, J. M., Piironen, V., Sandell, M. & Jouppila, K. (2024). Sensory and physical properties of fibrous meat analogs made from faba bean, pea, and oat using high-moisture extrusion. Foods 13(10), 1444. https://doi.org/10.3390/foods13101444
Kantanen, K. A., Chamlagain, B., Succi, V., Seppänen, S. T. M., Edelmann, M., Siitonen, A., Kemppinen, L. K., Kemppinen, A., Kangas, M. H., Varmanen, P., Piironen, V. & Jouppila, K. (2024). Fermentation of faba bean flour as a pre-treatment in high-moisture extrusion for simultaneous fortification of vitamin B12 and reduction of raffinose oligosaccharides in meat analogues. Future Foods, 10, 100518. https://doi.org/10.1016/j.fufo.2024.100518
Liu, F. (2022). Bioaccessibility of folate in cereals and legumes: the role of endogenous vitamers. Doctoral dissertation. University of Helsinki, Finland. http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-8709-3
Tuccillo F, Kantanen K, Wang Y, Ramos-Diaz JM, Pulkkinen M, Edelmann M, Knaapila A, Jouppila K, Piironen V, Lampi A-M, Sandell M, Katina K. (2022). The flavor of faba bean ingredients and extrudates: Chemical and sensory properties. Food Research International, 162. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2022.112036
Siitonen A., Nieminen F., Kallio V., Tuccillo F., Kantanen K., Ramos-Diaz J.M., Jouppila K., Piironen V., Kariluoto S. & Edelmann M. (2024). B vitamins in legume ingredients and their retention in high moisture extrusion. Foods, 13(5), 637. https://doi.org/10.3390/foods13050637
Ramos-Diaz JM, Oksanen S, KantanenK, Edelmann JM, Suhonen H, Sontag-Strohm T, Piironen V, Jouppila K. (2023). Characterization of texturized meat analogues containing native lupin flour and lupin protein concentrate/isolate. Heliyon 9 (10). https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2023.e20503