Julkaisut
Näytä hankkeen julkaisuja
Julkaisutyypin mukaan
Teeman mukaan
Kaikki julkaisut
CLC Statement to the European Commission: Co-benefits of healthy food on public health and climate – drastic actions neede to promote sustainable dietary choices
Click here to read the whole policy brief
Published 26.6.2023
In this paper, a group of scientists from the Finnish Institute for Health and Welfare (THL), the University of Helsinki, and the Finnish Environment Institute (SYKE), at the request of CLC, present their recommendations of the actions required to move towards a more environmentally friendly and healthy food system. These recommendations provide guidelines for the development of legislation towards a more environmentally friendly and healthy food system. This shift is essential for climate change mitigation and the well-being of societies.
Recommendations:
- Re-direct incentives towards food that promotes both public health and climate change mitigation (e.g. plant proteins and plant-based food)
- Direct public and private investments to support the building of novel, sustainable and health-promoting value chains in food systems
- Scrap environmentally unsustainable agricultural subsidies whilst simultaneously supporting primary producers in the transition
- Ensure that food procurement criteria for food services (e.g. school and other catering) include and prioritise health and sustainability
- Standardise health and environmental labelling of food products
Policy recommendations:
- Re-structure incentives in the agricultural sector in the EU to better financially support sustainable food production, and thus help increase the affordability, accessibility and availability of healthy, nutritious and environmentally friendly food.
- Market-based solutions can help create financially and sustainably viable agricultural system. Efficient carbon pricing and transparent marketplace for carbon sinks are needed to supporting farmers and society to decarbonize the food system.
- Support technology and research development in the agricultural sector (e.g. vertical farming, plant-based protein, cell-based agriculture) to assist actors in the supply chain of sustainable food production.
- The new CAP implementation period for 2025 onwards should support and promote increasing carbon sinks and storages, help reduce emissions in the agricultural sector and reduce the land use requirements. It is particularly important to ensure alignment with EU Sustainable Finance Taxonomy in the future.
[In English below]
Leg4Life-hankkeen politiikkasuosituksia 1: Kotimaiset palkokasvit edistävät kestävää ruokajärjestelmää
Lue tästä koko politiikkasuositus
Julkaistu 17.5.2023.
Näin tuet palkokasvien arvoketjua ja edistät siirtymää kestävään ruokajärjestelmään:
1. Luo palkokasvien hyödyntämiselle suosiolliset olosuhteet. Palkokasvit auttavat Suomea kestävyystavoitteiden saavuttamisessa pienentämällä ruokajärjestelmän haitallisia ympäristövaikutuksia.
2. Paranna palkokasvien viljelyn ja käytön mahdollisuuksia. Palkokasvien viljely Suomessa vähentää riippuvuutta ulkomailta tuodusta kasviproteiinista ja typpeä sisältävistä lannoitteista. Investoiminen kasvavaan alaan tuottaa taloudellista hyvinvointia.
3. Lisää palkokasvien osuutta ruokavaliossa. Punaisen ja prosessoidun lihan osittainen korvaaminen palkokasveilla auttaa parantamaan ruokavalion kestävyyttä sekä terveyden että ympäristön näkökulmasta.
Recommendations of the Leg4Life Project 1: Legumes contribute to a sustainable food system
Click here to read the whole policy brief
Published 21.8.2023.
This is how you can support the legume value chain and promote the transition to a sustainable food system:
1. Create favourable conditions for utilising legumes. Leguminous plants help the European Union achieve its sustainability objectives by reducing the adverse environmental impacts of the food system.
2. Improve the opportunities for legume cultivation and use. The cultivation of legumes in Europe reduces dependence on nitrogen-containing fertilisers and plant proteins imported from outside the European Union. Investing in a growing sector produces economic well-being.
3. Increase the dietary consumption of legumes. Partial replacement of red and processed meat with legumes helps to improve dietary sustainability from the perspective of both health and environment.
Lähteitä ja lisää aiheesta / Sources and further information about the topic:
– Kaartinen NE, Tapanainen H, Maukonen M, Päivärinta E, Valsta L, Itkonen S, Pajari AM, Männistö S. (2023). Partial replacement of red and processed meat with legumes – a modelling study of the impact on nutrient intakes and nutrient adequacy on the population level. Public Health Nutrition, 26(2), 303–314. Link to the publication.
– Kaljonen M, Ott A, Huttunen S, Kuusela AJ, Lonkela A. (2021). Policy mixes for more vital legume value chains: Evaluation across competing policy frames. The International Journal of Sociology of Agriculture and Food, 27(2), 1–21. Link to the publication.
– Korhonen K, Mäki M, Muilu T. (2023). Tuottajien näkökulmia palkokasvien viljelyyn Suomessa. [Producers’ perspectives on legume farming in Finland]. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 18/2023. Luonnonvarakeskus. Link to the publication.
– Leg4Life-hanke. (2019–). Papuja pallon parhaaksi -yleisöluentosarja. Tallenteet katsottavissa Leg4Lifen YouTube-kanavalla.
– Pajari AM. (2018). Pihvin korvaaminen pavuilla – täytyykö meidän ja pystymmekö me? Tieteessä tapahtuu, 36(5), 3–7. Link to the publication.
– Pitkänen O, Halmemies-Beauchet-Filleau A, Räisänen S, Jaakkola S, Kokkonen T, Vanhatalo A. (2023). Processed fava bean as a substitute for rapeseed meal with or without rumen-protected methionine supplement in grass silage-based dairy cow diets. Journal of Dairy Science, 106(5), 3217–3232. Link to the publication.
– Valsta L, Kaartinen NE, Tapanainen H, Männistö S, Sääksjärvi K (toim.). (2018). Ravitsemus Suomessa – FinRavinto 2017 -tutkimus. [Nutrition in Finland – The National FinDiet 2017 Survey]. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Link to the publication.
– Watson CA, Reckling M, Preissel S, Bachinger J, Bergkvist G, Kuhlman T, Lindström K, Nemecek T, Topp CFE, Vanhatalo A, Zander P, Murphy-Bokern D, Stoddard FL. (2017). Grain legume production and use in European agricultural systems. Advances in Agronomy, 144, 235–303. Link to the publication.
– Ympäristöministeriö. (2020). Kestävä elvytys kohti koronakriisistä toipuvaa, menestyvää ja ekologisesti kestävää Suomea. Link to the publication.
Leg4Life-konsortio (2022). Vaikuttavuuskertomus 4. Houkuttelevat palkokasvielintarvikkeet edistävät palkokasvien käyttöä. Linkki julkaisuun.
Leg4Life-konsortio (2022). Vaikuttavuuskertomus 3. Palkokasvit edistävät kestävää, terveellistä ja turvallista ruokavaliota. Linkki julkaisuun.
Leg4Life-konsortio (2022). Vaikuttavuuskertomus 2. Lisääntynyt palkokasvien viljely mahdollistaa kestävyysloikan ottamisen. Linkki julkaisuun.
Leg4Life-konsortio (2022). Vaikuttavuuskertomus 1. Yhteistyöllä entistä palkokasviperustaisempaan suomalaiseen ruokajärjestelmään. Linkki julkaisuun.
Kantanen, K., Oksanen, A., Edelmann. M., Suhonen, H., Sontag-Strohm, T., Piironen, V., Ramos Diaz, J.M. & Jouppila, K. (2022). Physical properties of extrudates with fibrous protein structures made of faba bean protein ingredients using high moisture extrusion. Foods, 11, 1280. https://doi.org/10.3390/foods11091280
Ramos-Diaz J. M., Kantanen K., Edelmann M., Jouppila K., Sontag-Strohm T. & Piironen V. (2022). Functionality of oat fiber concentrate and faba bean protein concentrate in plant-based substitutes for minced meat. Current Research in Food Science, 5, 858-867. https://doi.org/10.1016/j.crfs.2022.04.010
Kaartinen N.E., Tapanainen H., Maukonen M., Päivärinta E., Valsta L.M., Itkonen S.T., Pajari A.-M. & Männistö S. (2022). Partial replacement of red and processed meat with legumes – a modelling study of the impact on nutrient intakes and nutrient adequacy on the population level. Public Health Nutrition (IN PRESS). https://doi.org/10.1017/S1368980022002440
Haario P., Tapanainen H., Kortetmäki T., Sares-Jäske L., Kaartinen N.E. & Valsta L. (2022). Koulutuksen yhteydet ravintoaineiden saantiin ja ravitsemussuositusten saavuttamiseen miehillä ja naisilla. Sosiaalilääketieteellinen Aikakausilehti 59 (2), 169–186. https://doi.org/10.23990/sa.113072