Arvoa palkokasveilla -webinaari ja työpaja 2.11.2020

[In English]

Palkokasveilla on suuri potentiaali olla osana monenlaisten ympäristö- ja yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisua. Toistaiseksi tätä potentiaalia ei kuitenkaan ole pystytty täysimääräisesti hyödyntämään, koska moderni ruokajärjestelmä on rakennettu pitkälti teollisten lannoitteiden, halvan viljan ja soijan varaan. Tarvitsemme uudenlaista systeemitason ajattelua kestävämmän palkokasviperustaisen ruokajärjestelmän visioimiseksi.

Webinaarissa asiantuntijat Saksasta, Tanskasta, Itävallasta ja Suomesta kertovat mm. palkokasvien tämänhetkisestä tilanteesta Euroopassa viljelyyn, arvoketjun rakentamiseen ja kulutukseen liittyen. Iltapäivällä työpajaosuudessa etsimme luovia ratkaisuja palkokasvien arvoketjun kehittämiseen yhteistyössä ruoka-alan toimijoiden kanssa. Tule mukaan ideoimaan, miten mahdollistetaan lisää palkokasvien kulutusta ja tuotantoa Suomeen.

Aamupäivän esitykset pidetään englanniksi, iltapäivän työpajan kielenä on suomi. Tarkemman kuvauksen puhujista löydät tämän kutsun lopusta. Esitykset julkaistaan myös tallenteena.

Webinaarin järjestävät yhteistyössä Ground for Growth -palkokasviverkosto, osana Translating knowledge for legume-based farming for feed and food systems (Legumes Translated) -hanketta, Palkokasveilla kohti kestävää ruokajärjestelmää ja terveyttä -hanke (Leg4Life), Eating and energy use reconfigured -hanke (EE-TRANS) ja Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -koordinaatiohanke (VILLE).

Osallistuminen

Seminaari ja työpaja järjestetään etäyhteyksin. Etäseurantalinkki lähetetään sähköpostilla ennen tilaisuutta kaikille ilmoittautuneille. Työpajat videonauhoitetaan mutta nauhoitteet poistetaan, kun ne on litteroitu ja anonymisoitu.

Ilmoittautuminen webinaariin ja/tai työpajaan

Webinaarin ilmoittautuminen on auki 30.10.2020 saakka. Työpajan ilmoittautuminen on jo päättynyt. Ilmoittaudu mukaan tämän linkin kautta.

Ohjelma

  • Kansainvälinen webinaari aamupäivällä
    • 9:30-9:40 Tilaisuuden avaussanat
      Frederick Stoddard, Helsingin yliopisto
    • 9:40-10:10 Demonstration and knowledge transfer network for expanding and improving cultivation and utilisation of field peas and beans in Germany
      Ulrich Quendt, Landesbetrieb Landwirtschaft Hessen, Germany
    • 10:10-10:40 Soya from Europe: A climate-friendly opportunity for our agri-food system
      Leopold Rittler, Donau Soja, Austria
    • 10:40-10:45 Tauko
    • 10:45-11:15 The diversity of business cases and opportunities for grain legumes in food
      Karen Hamann, Institute for Food Studies & Agroindustrial Development, Denmark
    • 11:15-11:45 The role of legumes in the planetary health diet
      Anne-Maria Pajari, Helsingin yliopisto
    • 11:45-12:00 Yhteenveto
      Sari Iivonen (webinaarin puheenjohtaja), Luomuinstituutti, Luonnonvarakeskus
  • 12:00-12:30 Lounastauko
  • Suomenkielinen työpaja iltapäivällä
    • 12:30-14:30 Ratkaisumalleja toimivaan palkokasviketjuun
      Etsimme pienryhmissä ratkaisumalleja palkokasviketjun vahvistamiseksi Suomessa. Tarkastelemme ratkaisuja alkutuotannon, jalostuksen ja kulutuksen näkökulmista. Tavoitteena on edistää yhteistyötä ketjun eri toimijoiden välillä.
  • 14:30 Tilaisuus päättyy




In English

Creating value from legumes – webinar and workshop November 2, 2020

Legumes have a potentially significant role in solving many environmental and societal challenges. However, they remain underutilized partly due to the modern food system that is overly dependent on synthetic fertilizers, cheap cereal, and soya. We need a new form of thinking at the level of systems to envisage a sustainable food system that can untap the full potential of legumes. 

We invite you to listen to a group of legume experts from Germany, Denmark, Austria, and Finland presenting examples and insights on improving and expanding the use of legumes in Europe. During the afternoon, a workshop will take place to discuss models for enhancing and strengthening legume-based value chains in Finland. The webinar is recorded as well as the workshop. The recording of the workshop is deleted once the content is transcribed and anonymized.

The presentations are held in English and the afternoon workshop is in Finnish. A detailed introduction of the speakers can be found at the end of this invitation. We aim to make the webinar recordings public.

The seminar is organized by Ground for Growth as part of Translating knowledge for legume-based farming for feed and food systems (Legumes Translated), Legumes for sustainable food system and healthy life (Leg4Life), Eating and energy use reconfigured (EE-TRANS) and Climate change mitigation and adaptation in Finnish agriculture – coordination project (VILLE).

Registration and participation

Registration to webinar is open until the October 30, 2020. Registration to workshop is already ended. Please click here to register for this event.

The event is entirely web-based. You will be sent an invitation link how to join the webinar by email. The workshops are recorded but the recordings are deleted once the content from therein is transcribed and anonymized.

Program

  • International webinar in the morning
    • 9:30-9:40 Opening speech
      Frederick Stoddard, Univeristy of Helsinki, Finland
    • 9:40-10:10 Demonstration and knowledge transfer network for expanding and improving cultivation and utilisation of field peas and beans in Germany
      Ulrich Quendt, Landesbetrieb Landwirtschaft Hessen, Germany
    • 10:10-10:40 Soya from Europe: A climate-friendly opportunity for our agri-food system
      Leopold Rittler, Donau Soja, Austria
    • 10:40-10:45 Break
    • 10:45-11:15 The diversity of business cases and opportunities for grain legumes in food
      Karen Hamann, Institute for Food Studies & Agroindustrial Development, Denmark
    • 11:15-11:45 The role of legumes in the planetary health diet
      Anne-Maria Pajari, University of Helsinki, Finland
    • 11:45-12:00 Closing remarks
      Sari Iivonen (Chair of Webinar), Finnish Organic Research Institute, Natural Resources Institute Finland
  • 12:00-12:30 Lunch break
  • 12:30-14:30 Workshop (in Finnish)

Speakers

Anne-Maria Pajari is Principal Investigator and Adjunct Professor at the Department of Food and Nutrition, in the University of Helsinki. Her basic training is in nutritional physiology and cell biology and she has a long-standing research experience in studying the molecular mechanisms whereby plant-based foods and dietary fibres affect human health and prevent chronic diseases such as colorectal cancer and type 2 diabetes. Anne-Maria leads two research consortia focusing on legumes as a part of healthy and sustainable food system (Leg4Life and LEGUCOMF).  

Karen Hamann is the CEO and Head of research at the Institute for Food Studies IFAU in Denmark. She holds a Masters’ Degree in Agriculture in Copenhagen and has more than 20 years of experience in applied research about global agro-food supply chains. The focus of Karen’s work is on markets, supply chains, innovation, and business development. She is a partner in the EU-funded project “Transition Paths to Sustainable Legume-based Systems in Europe – TRUE” where she is heading the research about food and feed supply chains and market development opportunities (www.true-project.eu).

Leopold Rittler is an agronomist with broad experience in managing natural resources. He is Head of Research and Innovation in Donau Soja and serves as Secretary to the Donau Soja Scientific Advisory Board. Donau Soja is a non-profit membership-based organisation headquartered in Vienna and founded in 2012. Its mission is to support its partners and members in progressing change to address social, environmental, and economic challenges in soya production and consumption in Europe.

Ulrich Quendt is coordinating a knowledge transfer network consisting of 60 conventional as well as organic farms growing field peas or field beans. This network (DemoNetErBo) aims to expand and enhance the cultivation as well as the sustainable use of field peas and field beans. It also focuses on improving the value gained by farmers when growing peas and beans. Special focus is therefore on the development and presentation of legume value chains for feed and food production spanning all levels from breeding to cultivation, processing until consumer use.

Yhteystiedot/Contact information

Casimir Schauman, casimir.schauman (at) helsinki.fi +358 50 311 9291
Marjukka Lamminen, marjukka.lamminen (at) helsinki.fi +358 29 415 8563
Annika Lonkila, annika.lonkila (at) ymparisto.fi +358 29 525 2032
Riitta Savikko, riitta.savikko (at) luke.fi, +35850 571 4548

Jaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *