Tutkimuksen viesti uudelle eduskunnalle

Suomi tarvitsee yhdessä rakennetun, tutkimustietoon perustuvan ruokastrategian.

Siirtymä ilmastokestävään ja monimuotoisuutta suojelevaan ruokajärjestelmään vaatii yhteistä kehittämistä. Ruokajärjestelmämme ohjaus ja hallinnointi on pirstaloitunut usean eri hallinnonalan alle, eikä kokonaisuus ole kenenkään hallinnassa. Uudella hallituksella tulee olemaan loistava tilaisuus luoda Suomeen yhteinen ruokastrategia, joka ohjaisi siirtymistä ilmaston, luonnon ja terveyden kannalta kohti kestävämpää ruokajärjestelmää.

Kansallisen ruokastrategian tulee olla yhdessä valmisteltu ja tutkimustietoon perustuva. On päästävä ruokajärjestelmään, joka on huoltovarma, turvaa hyvän ravitsemuksen myös kriisioloissa, ja on ilmaston, luonnon ja terveyden kannalta kestävä.

Väestön terveys ja ympäristön kestävyys edellyttävät ruokavalion muutosta nykyistä kasvispainotteisemmaksi. Lisäämällä kotimaisten palkokasvien viljelyä ja kulutusta voimme edistää tätä muutosta. Pienilläkin ruokatottumusten muutoksilla on mahdollista vaikuttaa myönteisesti kansanterveyteen ja ympäristön tilaan, etenkin jos iso osa väestöstä saadaan motivoitua mukaan. Muutoksen aikaansaamiseksi tarvitaan toimia politiikassa, elinkeinoelämässä ja meidän jokaisen lautasella. 

Katso lisää Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen FOOD-ohjelman yhteiseltä videolta.

Jaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *