Ruokavaliotutkimus terveille miehille – tule mukaan!

Etsimme vapaaehtoisia tutkimushenkilöitä Leg4Life/Papumies-tutkimukseen, jossa selvitämme ruokavalion vaikutuksia tyypin 2 diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien ja paksusuolisyövän riskitekijöihin.

Voit soveltua tutkimukseen, jos

  • olet terve
  • olet 20 – 65 -vuotias mies
  • voit noudattaa tutkimusruokavaliota 6 viikon ajan syksyllä 2020

Tutkimukseen sisältyy yhteensä kolme varsinaista tutkimuskäyntiä Helsingin Viikissä. Lisäksi ruokavaliojakson aikana sinulle toimitetaan viikoittain ruokavalioosi kuuluvia elintarvikkeita joko kotiin tai työpaikalle. Tutkimuksen aikana käytät viikoittain tutkimusta varten räätälöityä mobiilisovellusta, joka toimii sekä Android- että iOS-käyttöjärjestelmissä. Ruokavaliojakso kestää kuusi (6) viikkoa ja sen aikana saat tutkimukseen liittyvät elintarvikkeet (joko punaista lihaa tai herne- ja härkäpapupohjaisia palkokasvivalmisteita) maksutta.

Tutkimuksen aikana ruokavaliosi on jompikumpi seuraavista:

  • ruokavalio, jossa punaisen lihan määrä vastaa suomalaisten miesten keskimäärin kuluttamaa määrää
  • ruokavalio, jossa osa punaisesta lihasta korvataan palkokasveilla

Tutkittavat sijoitetaan ruokavalioryhmiin satunnaisesti. Tutkimuksen aikana noudatat muuten normaalia ruokavaliotasi, mutta syömäsi punaisen lihan ja palkokasvien määrä koostuu tutkimuksen puitteissa jaettavista elintarvikkeista.

Tutkimukseen osallistumisen esteitä ovat mm. keliakia, lääkehoitoa vaativa diabetes, statiinilääkitys, suolisto-, maksa- tai munuaissairaudet, allergiat tutkimuksessa jaettavien tuotteiden ainesosia kohtaan,  tupakointi, nuuskan käyttö tai matkustaminen ulkomailla 14 vuorokauden sisällä ennen sovittuja tutkimuskäyntejä.

Tutkimustulosten valmistuttua saat itsellesi keskeisten laboratoriotutkimustesi tulokset sekä tietoa ravitsemustilastasi ja kehonkoostumuksestasi.

Tutkimuksen rahoittaa Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto ja se tehdään Helsingin yliopiston elintarvike- ja ravitsemustieteiden osastolla Viikissä. Tutkimus suoritetaan noudattaen HUS:n ja Helsingin yliopiston ohjeita ja käytäntöjä koronavirusinfektion leviämisen ehkäisemiseksi.

Tutkimuksen vastuullisena tutkijana toimii dosentti, yliopistonlehtori Anne-Maria Pajari ja tutkimuksen lääkärinä LT Mikko Lehtovirta.

Jos olet kiinnostunut osallistumaan tutkimukseen, jätä yhteystietosi sähköisellä lomakkeella, joka löytyy tästä linkistä, niin lähetämme sinulle lisää tietoa tutkimuksesta. Tämän lomakkeen täyttäminen ei vielä sido sinua mihinkään. Voit ottaa meihin yhteyttä myös sähköpostitse papumies(a)helsinki.fi tai puhelimitse 029 41 58343 ma-pe klo 13-16.

Ruokavaliojakso aloitetaan porrastetusti siten, että ensimmäisinä aloittavien tutkimushenkilöiden seulontakäynnit ajoittuvat viikolle 37. Kuuden viikon mittainen ruokavaliojakso ajoittuu kaikilla tutkittavilla portaittain aikavälille 21.9.-11.12.2020.


Jaa

2 kommenttia artikkelista “Ruokavaliotutkimus terveille miehille – tule mukaan!

  1. Olen kiinnostunut lähtemään mukaan tutkimukseen. Olen 63-vuotias terve mies, ei lääkityksiä.

  2. Hei, haluaisin osallistua tutkimukseen. Olen 62 vuotias eläkeläinen. Olen ouluainen estääkö se osallistumisen? Ystävällisesti Leo Goman.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *