Ravitsemustutkimus terveille tutkimushenkilöille – tule mukaan!

Etsimme vapaaehtoisia tutkimushenkilöitä tutkimukseen, jossa selvitetään fermentoimalla tuotetun B12-vitamiinin imeytymistä härkäpapua sisältävästä leivästä terveillä koehenkilöillä. B12- vitamiinia esiintyy luonnostaan vain eläinperäisissä elintarvikkeissa, mutta fermentoimalla kasvimateriaaleja Propionibacterium freudenreichii -bakteerin avulla voidaan B12-vitamiinia tuottaa suoraan kasviperäisiin elintarvikkeisiin, joissa sitä ei luontaisesti esiinny.

Voit soveltua tutkimukseen, jos

  • olet 18–50-vuotias
  • voit sitoutua syömään tutkimuselintarvikkeita kolmena erillisenä viikkona kahden päivän ajan
  • et ole käyttänyt B12-vitamiinia sisältäviä vitamiini- ja kivennäisainevalmisteita viimeisen vuoden aikana tai saanut B12-vitamiinia pistoshoitona
  • et ole raskaana tai imetä

Tutkimukseen kuuluu yhteensä seitsemän käyntiä: yksi tapaaminen ennen varsinaisia koejaksoja sekä kuusi lyhyempää tutkimuskäyntiä Helsingin yliopiston Viikin kampuksella. Tutkimuksen aikana syöt kolmella eri viikolla kahden päivän ajan (kahden viikon välein) tutkimusta varten kehitettyjä leipiä ja B12-vitamiini- tai lumevalmistetta tablettina.

Tutkimuksen osallistumisen esteenä ovat mm. refluksitauti, helikobakteeri-infektio, crohnin tauti, keliakia, maha- tai suolistoalueen leikkaus, tupakointi, diabetekseen hoitoon käytetty metformiinin ja vatsansuoja- ja närästyslääkkeiden käyttö.

Tutkimus toteutetaan osana Leg4Life-hanketta, jota rahoittaa Suomen Akatemian yhteydessä toimiva Strategisen tutkimuksen neuvosto. Tutkimus tehdään Helsingin yliopiston elintarvike- ja ravitsemustieteiden osastolla Viikissä. Tutkimuksen vastuullisena tutkijana toimii ravitsemustieteen apulaisprofessori Anne-Maria Pajari.

Jos olet kiinnostunut osallistumaan tutkimukseen, jätä yhteystietosi sähköisellä lomakkeella, niin lähetämme sinulle lisätietoa tutkimuksesta. Voit ottaa meihin yhteyttä myös sähköpostitse papuleipa@helsinki.fi tai puhelimitse 0504315431.

Tutkimustulosten valmistuttua saat itsellesi keskeisten laboratoriotutkimustesi tulokset sekä arvokasta tietoa ravintoaineiden saannistasi.

Ystävällisin terveisin,
Papuleipä-tutkimusryhmä

Jaa

Kommentit artikkelista “Ravitsemustutkimus terveille tutkimushenkilöille – tule mukaan!

  1. Moi! Haluaisin koekaniiniksi, mutta syön b12- vitamiinia 🫣 Olen 46v. Sekasyöjä, nykyään suosin enemmän kasviproteiineja!

    Minua kiinnostaa myös kaikki ikääntymiseen tai aivojen toimintaan (mm. Alzheimeri) tutkimukset. Olen saanut autokolarissa vakavan aivovamman 18- vuotiaana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *