Papuja pallon parhaaksi – yleisöluentosarja syksyllä 2021

Miksi palkokasvit kiinnostavat juuri nyt? Suosittu yleisöluentosarja tulee taas – seuraa etäyhteyksin!

Papuja pallon parhaaksi -yleisöluentosarjassa puidaan palkokasvien roolia monenlaisten ympäristö- ja yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa. Kuljemme palkokasvien matkassa pellolta pöytään ja tutkimme keinoja, joilla nämä runsaasti proteiinia sisältävät kasvit voivat parantaa ympäristön ja ihmiskunnan terveyttä ja hyvinvointia. Tilaisuudet ovat avoimia ja ilmaisia kaikille kiinnostuneille.

Seuraa yleisöluentosarjaa verkossa suorana tai katso tallenteena! Voit myös osallistua keskusteluun ja lähettää mieltäsi askarruttavat kysymykset asiantuntijoiden pohdittavaksi. Ilmoittautumisen jälkeen saat heti sähköpostiisi linkin yleisöluentosarjan seuraamiseen ja ohjeet keskusteluun osallistumiseen. Jokaiseen iltaan tulee ilmoittautua erikseen. Ilmoittautuminen on auki jokaisen illan alkuun saakka.

Papuja pallon parhaaksi -webinaarisarja pui keinoja, joilla palkokasvit voivat parantaa ympäristön ja ihmiskunnan terveyttä ja hyvinvointia. Kuva muokattu Phil Price/Flickr CC BY-SA 2.0

Maanantai 20.9.2021 klo 17-19
Ruokakulttuuri ja kuluttajat: Palkokasvit ja muut kasviproteiinit lautasillamme

Yleisöluentosarjan ensimmäisenä iltana sukellamme ruokakulttuurin ja kuluttajien pariin. Miten palkokasvit ja muut kasviproteiinit maistuvat suomalaisille eilen, tänään ja huomenna? Kasvisten käyttöä olisi varaa lisätä Suomessa – mutta miten tämä asettuu suomalaiseen ruokakulttuuriin ja mitkä asiat kulttuurissamme voivat auttaa tässä muutoksessa? Mitä asioita historia voi meille opettaa joukkoruokailun merkityksestä uusien ruokailutottumusten tapailun äärellä?

Palkokasveista osana arkipäiväistä ruokalautastamme ovat keskustelemassa ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä, aistittavan laadun yliopistotutkija Antti Knaapila ja ruokakulttuurin ja ravitsemuskasvatuksen yliopistonlehtori Kaija Rautavirta. Illan puheenjohtajana toimii kehittämispäällikkö Maija Soljanlahti Marttaliitosta.

Ilmoittaudu mukaan tästä!

Ohjelma:

  • 17:00 Tilaisuuden avaus
    Maija Soljanlahti, Marttaliitto
  • 17:10 Miten kasvipainotteisuuden lisääminen asettuu suomalaiseen ruokakulttuuriin ja mitkä asiat tukevat sitä?
    Johanna Mäkelä, Helsingin yliopisto
  • 17:35 Kuluttajien suhtautuminen uusiin kasviproteiinituotteisiin
    Antti Knaapila, Helsingin yliopisto
  • 18:00 Historiallinen näkökulma joukkoruokailuun ja palkokasvien käyttöön
    Kaija Rautavirta, Helsingin yliopisto
  • 18:25 Keskustelu
  • 19:00 Tilaisuus päättyy

Maanantai 4.10.2021 klo 17-19
Eläin- ja kasviproteiinien laatu

Yleisöluentosarjan toisena iltana pohdimme, mikä tekee proteiinista laadukkaan ja miten eläin- ja kasviproteiinit eroavat toisistaan. Elintarvikkeiden valmistus on tasapainottelua tuotteen rakenteen, maun ja ravitsemuksellisen laadun välillä – miten eri valmistusmenetelmät vaikuttavat kasviproteiinien ravitsemukselliseen arvoon? Eläinten ravitsemuksella voidaan vaikuttaa suuresti eläintuotteiden ravitsemukselliseen laatuun – miten palkokasvien rehukäytöllä voitaisiin parantaa suomalaisten jodin saantia?

Eläin- ja kasviproteiinien laadusta ovat keskustelemassa ravitsemustutkija Essi Päivärinta, elintarvikekemian professori Vieno Piironen ja kotieläinten ravitsemuksen tutkija Marjukka Lamminen. Keskustelua vetää johtaja Marleena Tanhuanpää Elintarviketeollisuusliitosta.

Ilmoittaudu mukaan tästä!

Ohjelma:

  • 17:00 Tilaisuuden avaus
    Marleena Tanhuanpää, Elintarviketeollisuusliitto
  • 17:10 Proteiinien ravitsemuksellinen laatu
    Essi Päivärinta, Helsingin yliopisto
  • 17:35 Rakenteen ja ravitsemuksellisen laadun tasapaino
    Vieno Piironen, Helsingin yliopisto
  • 18:00 Eläinten ruokinnan vaikutus eläintuotteiden laatuun – esimerkkinä maidon jodi
    Marjukka Lamminen, Helsingin yliopisto
  • 18:25 Keskustelu
  • 19:00 Tilaisuus päättyy

Maanantai 18.10.2021 klo 17-19
Papupolitiikka ja -talous: Maatalous, elintarviketeollisuus, kuluttajat

Yleisöluentosarjan kolmantena iltana paneudumme politiikkaan ja talouteen, jotka ohjailevat sitä, mitä ja miten ruokaa tuotetaan ja kulutetaan Suomessa ja maailmalla. Mikä on palkokasvien merkitys suomalaiselle maataloudelle ja maanviljelijälle nyt ja tulevaisuudessa? Ruokavalioita pyritään meillä ja maailmalla muuttamaan entistä kasvispainotteisemmiksi – miten tämä vaikuttaa taloudellisesti ruokajärjestelmään? Entä mitä ovat ne lukuisat poliittiset strategiat, joilla pyritään edistämään palkokasvien viljelyä ja käyttöä elintarvikkeina ja rehuina?

Papupolitiikasta ja -taloudesta ovat keskustelemassa ympäristöjohtaja Liisa Pietola, maatalousekonomian tutkimusprofessori Heikki Lehtonen ja maaseutututkimuksen johtava tutkija Toivo Muilu. Juontajana toimii Mirva Lampinen, joka toimii co-creation managerina VTT:n Food & Beyond -ekosysteemissä.

Ilmoittaudu mukaan tästä!

Ohjelma:

  • 17:00 Tilaisuuden avaus
    Mirva Lampinen, VTT
  • 17:10 Palkokasvien merkitys suomalaiselle maataloudelle: mahdollisuudet, uhat, kehityskohteet
    Liisa Pietola, MTK
  • 17:35 Ruokavaliomuutosten taloudelliset vaikutukset ruokajärjestelmässä
    Heikki Lehtonen, Luonnonvarakeskus
  • 18:00 Palkokasvien tuotannon ja käytön edistäminen suunnitelmien ja strategioiden avulla
    Toivo Muilu, Luonnonvarakeskus
  • 18:25 Keskustelu
  • 19:00 Tilaisuus päättyy

MUUTOKSET ESITYSTEN OTSIKOIHIN OVAT MAHDOLLISIA.

Tapahtuma on osa Tutkitun tiedon teemavuotta.

Yleisöluentosarjan toteuttavat yhteistyössä:

Jaa

Kommentit artikkelista “Papuja pallon parhaaksi – yleisöluentosarja syksyllä 2021

  1. Minulta meni ensimmäinen luento valitettavasti ohi. Eihän luennosta ole olemassa tallennetta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *