Papuja pallon parhaaksi – Miksi palkokasvit kiinnostavat juuri nyt?

Webinaarisarja syksyllä 2020

Papuja pallon parhaaksi -webinaarisarjassa puidaan palkokasvien roolia monenlaisten ympäristö- ja yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa. Kuljemme palkokasvien matkassa pellolta pöytään ja tutkimme keinoja, joilla nämä runsaasti proteiinia sisältävät kasvit voivat parantaa ympäristön ja ihmiskunnan terveyttä ja hyvinvointia.

Seuraa webinaarisarjaa verkossa suorana tai katso tallenteena! Voit myös osallistua keskusteluun ja lähettää mieltäsi askarruttavat kysymykset asiantuntijoiden pohdittavaksi. Ilmoittautumisen jälkeen saat heti sähköpostiisi linkin webinaarin seuraamiseen ja ohjeet keskusteluun osallistumiseen. Jokaiseen iltaan tulee ilmoittautua erikseen. Ilmoittautuminen on auki jokaisen illan alkuun saakka.

Papuja pallon parhaaksi -webinaarisarja pui keinoja, joilla palkokasvit voivat parantaa ympäristön ja ihmiskunnan terveyttä ja hyvinvointia. Kuva muokattu Phil Price/Flickr CC BY-SA 2.0

Maanantai 28.9.2020 klo 17-19
Tuoko palkokasvien viljely ruokaturvaa ja huoltovarmuutta?

Webinaarisarjan ensimmäisenä iltana sukellamme ruoantuotannon ja sen ympäristövaikutusten pariin. Miksi kaikkien pitäisi kiinnostua palkokasveista juuri nyt, kun ilmastonmuutos kolkuttelee ovia, luonnon monimuotoisuus hupenee hälyttävästi ja globaali pandemia kiusaa kokonaisia kansakuntia? Millaisia ratkaisuja palkokasvit voivat tarjota ruokajärjestelmän kestävyyden parantamiseksi ja ilmastoneutraaliuden saavuttamiseksi?

Palkokasveista osana kestävää ruokajärjestelmää ovat keskustelemassa kasvinviljelytieteen yliopistonlehtori Fred Stoddard, kotieläintieteen professori Aila Vanhatalo ja ympäristötekniikan tutkija Sanna Hietala. Illan puheenjohtajana toimii digitaalisten palvelujen ja verkkokaupan johtaja Ilmo Aronen, Lantmännen Agro Oy.

Katso tilaisuuden tallenne tästä!

Ohjelma:

  • 17:00 Tilaisuuden avaus
    Ilmo Aronen, Lantmännen Agro
  • 17:10 Miksi maailma tarvitsee palkokasvien viljelyä?
    Fred Stoddard, Helsingin yliopisto
  • 17:35 Papua läheltä vai kaukaa – Valkuaisrehupulmaan ratkaisu?
    Aila Vanhatalo, Helsingin yliopisto
  • 18:00 Pavut puntarissa – Onko pavulla väliä? Miten palkokasvien ilmastovaikutukset eroavat
    Sanna Hietala, Luonnonvarakeskus
  • 18:25 Keskustelu
  • 19:00 Tilaisuus päättyy

Maanantai 12.10.2020 klo 17-19
Maistuvia tuotteita pavuista – miten, miksi ja kenelle?

Webinaarisarjan toisena iltana valokeilassa ovat maukkaiden elintarvikkeiden tuotanto ja ihmisten käyttäytyminen ruokavalintojen äärellä. Positiiviset makukokemukset ohjaavat monesti ruokavalintojamme – miksi kuitenkin toisen nam on toisen yök? Mitä kaikkea palkokasveista voi tehdä, ja millaisia makuja ja rakenteita niihin voidaan saada aikaan?

Palkokasveista elintarvikkeiden raaka-aineina ja ruokavalintojen psykologiasta ovat keskustelemassa elintarviketeknologian yliopistonlehtori Kirsi Jouppila, elintarvikkeiden aistinvaraisen laatututkimuksen professori Mari Sandell ja sosiaalipsykologian dosentti Hanna Konttinen. Keskustelua vetää Antti Knaapila, yliopistotutkija Helsingin yliopiston Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osastolta.

Katso tilaisuuden tallenne tästä!

Ohjelma:

  • 17:00 Tilaisuuden avaus
    Reetta Kivelä, elintarvikeinnovaattori
  • 17:10 Sekoita, kuumenna, pursota ja muotoile – Ekstruusiolla rakenteita paputuotteisiin
    Kirsi Jouppila, Helsingin yliopisto
  • 17:35 Miksi toisen nam on toisen yök ruokapöydässä?
    Mari Sandell, Helsingin yliopisto
  • 18:00 Kuluttajat ja paputuotteet: kenelle ne maistuvat?
    Hanna Konttinen, Helsingin yliopisto
  • 18:25 Keskustelu
  • 19:00 Tilaisuus päättyy

Maanantai 26.10.2020 klo 17-19
Ovatko palkokasvit ratkaisu parempaan ravitsemukseen ja terveyteen?

Webinaarisarjan kolmantena iltana paneudumme ruokalautastemme sisältöön ja ravitsemuksen terveysvaikutuksiin. Miksi palkokasvien lisääminen ruokavalioon kannattaa, ja voiko tieteen ja teknologian avulla niistä tehdä vielä entistäkin terveellisempiä? Miksi palkokasvit pierettävät, ja voiko tiede tehdä jotain asialle?

Palkokasvien ravitsemus- ja terveysvaikutuksista ovat keskustelemassa ravitsemusepidemiologi, tutkimuspäällikkö Satu Männistö, ravitsemustieteen yliopistonlehtori Anne-Maria Pajari ja elintarvikekemian yliopistonlehtori Susanna Kariluoto. Juontajana toimii Ravitsemusterapeuttien yhdistyksen toiminnanjohtaja Leena Rechardt.

Katso tilaisuuden tallenne tästä!

Ohjelma:

  • 17:00 Tilaisuuden avaus
    Leena Rechardt, Ravitsemusterapeuttien yhdistys
  • 17:10 Papua pataan – Miksi palkokasvien lisääminen ruokavalioon kannattaa?
    Satu Männistö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
  • 17:35 Palkokasvien ravitsemukselliset hyödyt ja haasteet
    Anne-Maria Pajari, Helsingin yliopisto
  • 18:00 Palkokasvien hyvikset ja pahikset – Ratkaisuja papuinnovaatioihin
    Susanna Kariluoto, Helsingin yliopisto
  • 18:25 Keskustelu
  • 19:00 Tilaisuus päättyy


Webinaarisarjan toteuttavat yhteistyössä:

Jaa

2 kommenttia artikkelista “Papuja pallon parhaaksi – Miksi palkokasvit kiinnostavat juuri nyt?

  1. Hei

    Onko näitä mahdollisuus katsoa jälkikäteen?

  2. Hei! Jokainen tilaisuus tallennetaan ja linkki videoon julkaistaan tällä sivustolla noin päivä tilaisuuden jälkeen. Eli kyllä, voit katsoa tallenteet jälkikäteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *