Politiikkasuosituksen julkistustilaisuus 20.8.2025: Palkokasvien syöminen edistää terveyttä ja kestävyyttä

Aika: ke 20.8.2025 klo 10:00-12:00
Paikka: Etäyhteys

Väestön terveyttä ja ruokavalioiden kestävyyttä haastavat pieni kasvisten, marjojen ja hedelmien sekä täysjyväviljan kulutus ja runsas eläinperäisten ruokien kulutus. Proteiinipitoiset ja runsaskuituiset palkokasvit parantavat ruokavalioiden ravitsemuksellista laatua, vähentävät elintapasairauksia ja tuovat ympäristöhyötyjä. Palkokasvien käytön lisääntyminen edellyttää palkokasvielintarvikkeiden tarjonnan laajentamista ja tutuksi tekemistä kaikille.

Olemme Leg4Life-hankkeessa tutkineet vuodesta 2019 lähtien kotimaisen palkokasvituotannon ja palkokasvien käytön haasteita ja ratkaisuja. Olemme tarkastelleet muun muassa elintarviketuotantoa, kuluttajakäyttäytymistä sekä palkokasvien ravitsemus- ja terveysvaikutuksia. Tutkimustulostemme pohjalta olemme laatineet politiikkasuosituksen, joka julkistetaan 20.8.2025 pidettävässä tilaisuudessa.

Kerromme tilaisuudessa tutkimustietoon perustuvat suosituksemme:

  • Osana päivittäistä ruokavaliota palkokasvit ehkäisevät elintapasairauksia ja edistävät terveyttä, ympäristön kestävyyttä ja huoltovarmuutta.
  • Palkokasvien monipuolinen käyttö raaka-aineina ja laaja valikoima eri käyttötarkoituksiin sopivia palkokasvituotteita edesauttavat palkokasvien päätymistä yhä useamman lautaselle.
  • Kuluttajat ja ruokapalvelut tarvitsevat palkokasveja monipuolisesti hyödyntäviä, helppoja ja maukkaita pääruoka- ja lisukereseptejä lisätäkseen niiden käyttöä.

Ohjelma:

10:00Tilaisuuden avaus ja politiikkasuosituksen julkistus
Anne-Maria Pajari, Helsingin yliopisto
 Syö enemmän palkokasveja
Satu Männistö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Kommenttipuheenvuoro
Katja Hätönen, Ravitsemusterapeuttien yhdistys
Laajenna terveellisten ja maittavien palkokasvituotteiden valikoimaa
Kirsi Jouppila ja Susanna Kariluoto, Helsingin yliopisto
Kommenttipuheenvuoro
Soile Käkönen, HK Foods
Helpota erilaisiin palkokasviruokiin tutustumista ja arkeen juurtumista
Hanna Konttinen, Helsingin yliopisto
Kommenttipuheenvuoro
Virpi Kemi, Ammattikeittiöosaajat ja KasviPro Edu-hanke
Kysymyksiä ja keskustelua
Päätössanat
Anne-Maria Pajari, Helsingin yliopisto
12:00Tilaisuus päättyy

Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.

Katso tilaisuuden tallenne tästä:


Muista myös aiemmat Leg4Life-hankkeen julkaisemat politiikkasuositukset palkokasveista! Löydät ne osoitteesta: http://www.leg4life.fi/politiikkasuositukset


Tilaisuuden toteuttavat yhteistyössä:

Jaa

Kommentit artikkelista “Politiikkasuosituksen julkistustilaisuus 20.8.2025: Palkokasvien syöminen edistää terveyttä ja kestävyyttä

  1. Eläinproteiinit imeytyvät paremmin elimistöön ja ovat terveellisempiä etenkin kasvuikäisille lapsille ja nuorille sekä vanhemmiten lihaskadon lisääntyessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *